Wat is ergotherapie?

Ergotherapie houdt zich bezig met het dagelijkse handelen van de mens.

De hele dag door ben je bezig met activiteiten. Van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat: je stapt uit bed, gaat je wassen en aankleden. Vervolgens ga je ontbijten, zet een kop koffie, leest de krant, schrijft een ansichtkaart en verzorgt het middageten, er wordt gespeeld, huiswerk gemaakt en ga zo maar door.

Kinderen gaan naar school en spelen, volwassenen gaan naar hun werk en ouderen hebben ook hun dagbesteding.

Maar als je beperkt bent/raakt door bijvoorbeeld een verminderde fijne handmotoriek of door de gevolgen van een aandoening zoals een hersenbloeding of Reuma enz., gaat de uitvoering van activiteiten soms niet meer zoals je gewend was of zoals je graag zou willen zien.

De ergotherapeut gaat door middel van observaties, testen en vragen na waarom de activiteit niet naar wens gaat en probeert duidelijkheid te krijgen wat het probleem is. Daarna gaat de ergotherapeut samen met de cliënt een behandelplan opstellen met daarin doelen waaraan gewerkt gaat worden.

Ieder mens beweegt anders, denkt anders en voert activiteiten daardoor ook op een eigen individuele manier uit. Dat maakt dat de ergotherapie behandeling gezien kan worden als “zorg op maat”.  Iedere hulpvraag is anders en zal ook op verschillende manieren aangepakt moeten worden.

De ergotherapeut wordt gezien als de specialist van het handelen!